Ploter – risalnik za natančne izrise

Ploter ali tiskalnik za velike formate je del pisarniške opreme projektantov, arhitektov, oblikovalcev in ostalih strok, ki zahtevajo visoko natančnost tiskanja. Trg ponuja številne rešitve, izbira ustrezne naprave ploter pa naj bo rezultat poglobljenega in natančnega razmisleka.

Ploter omogoča natančen tisk grafičnih prikazov na papir. Na papir lahko s pomočjo ploterja izrišemo tlorise, grafe, risbe, skice, diagrame, načrte in podobno, zato je naprava nepogrešljiv del vsake večje pisarne načrtovalcev in inženirjev.

Na kaj naj pazim pri izbiri?

Ko se uporabnik vpraša, kakšno velikost risalnika izbrati, se mora vprašati, kakšne so njegove zahteve. Tiskanje običajno poteka v črno-beli kombinaciji, naprednejši pa omogočajo tudi tisk v barvah (pri tem izbirate med različnim številom kartuš, t.j. barv).

Pri izbiri bodite pozorni tudi na namen uporabe – boste napravo uporabljali za namen izrisa načrtov (CAD/GIS), za izris fotografij ali pa si želite večnamensko napravo za različne namene? Dodatno pa pri izbiri predvidite tudi hitrost tiskanja – če ta za vas ni bistvena, lahko izberete napravo, ki je hitrostno manj zmogljiva, v nasprotnem primeru pa izberite napravo, ki vam omogoča hitro in neprekinjeno tiskanje.

ploter - risalnik

Za profesionalne risbe se običajno uporablja naprave do 137 cm širine, za natančne risbe in grafe pa naprave širine 91 – 111 cm. Lahko pa izberete tudi ploter manjših velikosti. Ker gre za velike naprave, je pred nakupom pomembno razmisliti tudi o tem, kjer se bo naprava namestila – in prostoru prilagoditi tudi dimenzije same naprave.

Za tiskanje se običajno uporablja papir v rolah, nekateri modeli pa tudi standardne velikosti papirja A4 in A3. Pri uporabi naprave je pomembna (in omejujoča) širina role, dolžina papirja pa je lahko poljubna. Nekoč so se računalniki z risalniki neposredno povezovali, preko posebnih kontrolnih mest, danes pa večina naprav že zagotavlja brezžično povezovanje, kar delo z njimi dodatno olajša.

Kam z odsluženo napravo?

Elektronske naprave manjših dimenzij lahko odlagate na eko otokih, ki vključujejo zbiralnike za električno in elektronsko opremo, večje pa odpeljite v zbirni center za ravnanje z odpadki, kjer bodo poskrbeli za nevarne snovi, ki se v napravi nahajajo.