Zakaj je kivi tako zdrav

Kivi je mediteranski sadež, ki raste na rastlini, ki je podobna trti in ima močan okus. Več o njem pa preberite tukaj https://www.nadlani.si/zanimivosti/kivi-krepi-imunski-sistem-in-preprecuje-nastanek-stevilnih-bolezni/ in kaj vse zna pozdraviti ter preprečiti. Ima veliko mineralnih snovi in zdravilnih učinkovin ter seveda vitaminov. Poznamo več sort. Vedno morata biti skupaj ženska in moška rastlina, da se rodijo majhni kiviji. Je več sort, a vse so ponavadi kot jajce ali manjše velikosti, zeleno rjave barve, znotraj pa so živo zelene barve s črnimi užitnimi peškami. Ekološki kivi lahko jeste z lupino vred, ki je tudi zdravilna.

Kivi ima neponovljiv okus in je mnogim všeč, je sladkasto kiselkast in je najboljši, ko je zrel in malo že meden. Uporabljate ga lahko v sadnih solatah, sadnih kupah, ali kar tako kot samostojno jed in tudi v sendvičih s sirom. Ta rastlina izvira iz Kitajske in so jo sprva imenovali kitajska kosmulja. Današnje ime je dobila na Nizozemskem, kjer ga je uvozila učiteljica in ga poimenovala po majhne rjavem ptiču kiviju, ki mu je podoben.

Kivi, ki raste na novi Zelandiji, pa je bolj rumenkaste oziroma zlatkaste barve in je drugačnega okusa. Tega najbolj poznamo pri nas. Ta rastlina je bila podvržena raziskavam, ki so pokazale, da ima veliko vitaminov in mineralov, če posebej je bogat s C vitaminom. Vse to je pomembno za zdravo telo in dobro ravnovesje ter imunski sistem. Ima tudi kalij, E vitamin in vitamin K ter folno kislino. Dobro se obnese pri preprečevanju srčno žilnih bolezni. Kivi je bogat z anti oksidanti in ima karatenoide, ki preprečujejo poškodbe DNK, kar je za vsak organizem izjemnega pomena. Ta sadež dobro vpliva na oči, ki so zato bolj zdrave in tudi zmanjšuje nastanek rakavih obolenj, kar je res dobra novica. Zdaj veste, zakaj imate ta sadež tako radi in če ga še niste poskusili, je čas, da to storite. Skoraj nihče ga ne zavrne, saj ima res super okus, pa še zdrav je. Poskusite ga.