Pirin zdrob

Že od nekdaj so žita na naših njivah. Saj brez žita ni moke in iz moke si lahko naredimo kruh. Iz žit pa ne naredimo samo moke, tudi zdrob ki pa je zelo dober tudi v kulinariki. Danes je pa zelo popularna pira, ki se vedno več uporablja v kulinariki. Nekaj najdete tudi tukaj maln.eu/kategorija/zdrob/pirin-zdrob/

pirin zdrob

Vsak je že jedel mlečni zdrob, če ne vsaj takrat ko smo bili otroci. Že od nekdaj je največkrat na krožniku pšenični zdrob. Danes pa je vedno več krat pirin zdrob. Ste že slišali za piro? Je tudi žitarica, je vrsta pšenice kar starodavna. Nekateri pravijo, da je pira že se gojila pred 9000 leti. Lahko jo goji vsak doma, saj ni zahtevna rastlina. Ne rabite pesticidev. Tudi če nimate rodovitne zemlje bo pira zelo lepo uspevala pri vam na njivi. Že od nekoč obstaja, samo se toliko ne omenja. Naredi se pirin zdrob isto, kot pšenični ali koruzni zdrob. Če še ga niste poskusili vedite, da je dosti boljši ima več vitaminov, mineralov ter je dosti bolj bogat z vlakninami. Pirin zdrob lahko si naredite zjutraj za zajtrk ali za večerjo, lahko naredite tudi žličnike. Delate lahko stvari, koz z pšeničnim zdrobom. Namesto pšeničnega pač doma v shrambi zamenjate pirin zdrob. Mogoče se od začetka ne boste mogli navadit na okus. Ja, malo drugačen je okus, saj se tudi koruzni in pšenični razlikujeta. Otroke je najboljše navajat čim prej na drugačen okus, zato mu pripravite kar zjutraj za zajtrk pirin zdrob. Zdrob iz pire lahko danes že kupite v vsaki trgovini. Lahko kupite 0,25, 0,05 ali 1 kg zdroba. Je pa zdrob iz pire malo dražji od pšeničnega zdroba. Ker je pira bolj cenjena in ima več mineralov, ki so potrebni za naše zdravje. Saj pravijo tudi, da je zdrob od pire bolj sitosten in zelo dober za naš imunski sistem.